Denna webbplats vänder sig till läkare

Ny rekommendation för RS-virus – »Indikation för att behandla fler barn«

Ny rekommendation för RS-virus – »Indikation för att behandla fler barn«

Läkemedelsverket presenterar i dag nya behandlingsrekommendationer för RS-virus. Dessa fokuserar främst på vilka barn som bör prioriteras. »Det har funnits stor efterfrågan i vården på rekommendationer«, säger Anna Jonsson, projektledare på Läkemedelsverket.

RS, influensa och omikron hos barn åren 2021–2022

RS, influensa och omikron hos barn åren 2021–2022

Andelen sjukhusinläggningar var avsevärt högre hos barn med RS (82 procent) jämfört med influensa (28 procent) och omikron (31 procent), enligt en retrospektiv kohortstudie på patienter från de tre barnakutmottagningarna i Stockholm 2021–2022.

Stora skillnader i verksamhetschefers löner – Karolinskachef tjänar mest

Så skiljer sig verksamhetschefers löner åt – han tjänar mest av alla

Akademiska sjukhuset i Uppsala har landets högsta medianlöner för verksamhetschefer som är läkare i grunden. Norrlands universitetssjukhus i Umeå däremot ligger i botten, 20 000 kronor under ettan, visar Dagens Medicins lönekartläggning från de 7 universitetssjukhusen.

Sparförslag för Näls hjärtsjukvård oroar

Sparförslag om att centralisera hjärtsjukvård skapar oro på Näl

Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan riskerar att bli av med delar av den akuta hjärtsjukvården som ett sätt att spara pengar, rapporterar P4 Skaraborg. Kardiologen Jens Solem varnar för konsekvenserna. (1 kommentar)

»Efterfrågan på psykiatri är för stor«

»Efterfrågan på psykiatri är för stor«

Efterfrågan på svensk psykiatri är större än vad vården mäktar med. Det menar psykiatern Mikael Tiger när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar

Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar

Det blev som styrande majoriteten i Region Uppsala ville: under 2026 börjar regionen bekosta hemförlossningar. Beslutet får läkare inom barnakutvården att rasa. »Vi tycker att det är så vanvettigt att det knappt går att beskriva« säger Pelle Nilsson, överläkare och ansvarig för barnneurokirurgi på Akademiska sjukhuset.

Blodgivare i Skåne kan behöva testas för nilfebervirus

Blodgivare i Region Skåne kan behöva testas för nilfebervirus

Region Skåne kan behöva testa alla blodgivare för den tropiska sjukdomen nilfeber, rapporterar P4 Kristianstad. »Om vi upptäcker ett fall av viruset kommer alla blodgivare screenas«, säger överläkaren Gülsen Özkaya Sahin till Läkartidningen.

Statligt ansvar löser inte vårdens digitala utmaningar

SKR: Statligt ansvar löser inte vårdens digitala utmaningar

Statsråden Jakob Forssmed och Erik Slottner gör en alltför enkel analys då de i ett debattinlägg i Läkartidningen beskriver att de vill flytta över styrningen från huvudmännen till staten, skriver Rachel De Basso och Marie Morell från Sveriges Kommuner och regioner i en replik.

Nya temachefen: »Vill bygga en kultur av öppenhet och dialog«

Nya temachefen: »Vill bygga en kultur av öppenhet och dialog«

Efter en turbulent vår med protester och hård kritik mot ledningen kliver Corinne Pedroletti på som ny temachef för kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska universitetssjukhuset. »Jag kan inte bortse från det som har hänt, men jag kan inte heller låta det påverka mig i för stor utsträckning«, säger hon.

Röda flaggor till Sahlgrenskas ledning: »Allt från död till frukt«

Röda flaggor till Sahlgrenskas ledning: »Allt från död till frukt«

Vårdskador, missade diagnoser, allvarlig etisk stress – och till och med risk för dödsfall. Ett 80-tal larm om brister har kommit in sedan mitten av mars, då läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset ombads skicka in »röda flaggor« för att uppmärksamma effekter av de pågående nedskärningarna. I dag överlämnades de till sjukhusledningen.

Vanligt att glömma ta epilepsiläkemedel

Vanligt att glömma ta epilepsiläkemedel

39 procent av de patienter som tillfrågades inom ramen för ett projekt i Västra Götalandsregionen svarade att de mer än en gång under ett års tid hade glömt att ta sina epilepsiläkemedel.

Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades

Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades

En kritisk rapport om regionfinansierade hemfödslar i Region Uppsala togs inte upp i beredningen av förslaget om just detta. Nu anklagar Moderaterna regionstyret för att ha mörkat rapporten.

Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner

Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner

Vårdförbundet varslar om strejk för ytterligare cirka 1 900 medlemmar. Antalet varslade utökas i fem regioner och för första gången varslas personal inom Region Värmland och Region Västmanland. I Värmland förbereder sig nu den lokala läkarföreningen på hur läkarna kan agera neutralt, och inte ta över de strejkandes uppgifter. (1 kommentar)

Lex Maria-anmälan: Opererad patient dog efter missförstånd

Lex Maria-anmälan: Opererad patient dog efter missförstånd

En patient på ett sjukhus i mellersta Sverige dog i sviterna av en komplicerad operation i bukspottskörteln. Patienten fick hjärtstopp och när patienten undersöktes missade man att kärlen var onormala.

Nordiska sjukhus bildar en ny allians

Nordiska sjukhus bildar ny allians

Fem stora nordiska universitetssjukhus bildar en ny allians. Det är viktigt för att stärka positionen i Europa, säger Karolinska universitetssjukhusets tillförordnade direktör.

Tänd eldsjälarna – satsa på de lokala föreningarna

Tänd eldsjälarna – satsa på de lokala föreningarna

Sveriges läkarförbund behöver satsa på de lokala förtroendevalda för att engagera fler kollegor i det fackliga arbetet, skriver Dávid Ojalvo, och vill se att Läkarförbundet tillsammans med de lokala föreningarna sjösätter projektet »Förtroendevald 2030«.

Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar

Strid om Region Uppsalas plan på att finansiera hemfödslar

Det råder stor oenighet om Region Uppsalas förslag om att börja finansiera hemfödslar, som väntas klubbas i morgon. I ett protestbrev varnar nu en grupp överläkare vid Akademiska sjukhuset för konsekvenserna, samtidigt som de får mothugg av en grupp forskande barnmorskor. (2 kommentarer)